Nieuws

Nieuws

Fier#VANRSL

Vandaag is Roeselare een centrumstad met veel in huis: zoals KOERS, ARhus, De Spil, voedingsbedrijven en smaakmakers én bruisende shoppingplekken.Maar hoe werd RSL die centrumstad?Waar liggen de historische wortels van de stad?Ken je het verhaal van de busbouwer Jonckheere?Of ooit al gehoord van de buggy Vanclee?Of van de bouvier de Roulers?

Lees meer »

Blijf-in-je-kot-archiveren!

Corona hier… Covid-19 daar… Sociale media staat er vol van… Wil jij als burger je steentje bijdragen om deze periode vast te leggen in de geschiedenis van Roeselare? Lees dan zeker verder!  

Lees meer »

Simonne Brugghe

Simonne Brugghe werd samen met haar tweelingzus Alice op 16 december 1922 geboren in Roeselare.  Door de perikelen als gevolg van haar verzetsdaad trekt ze in maart 1945 uit Roeselare en voegt zich bij het Poolse leger, waar ze als verbindingsofficier aan de slag gaat. Ze is voornamelijk bezig met vluchtelingenhulp.  

Lees meer »

Poolse helmen gedigitaliseerd!

Tijdens de bevrijding van Roeselare op 7 september 1944 sneuvelden acht Poolse soldaten. Hun helmen, die in het bezit zijn van het stadsarchief van Roeselare, zijn nu ook gescand zijn in 3D, waardoor ze vanaf heden te bezichtigen zijn op uw computerscherm.

Lees meer »

Roeselaarse biggenmarkt na 35 jaar geëerd met bronzen monument!

Bronzen beeldhouwwerk op het de Coninckplein als blijvende herinnering aan de Roeselaarse Biggenmarkt. (Foto: SAR, Collectie André Debruyne)

Lees meer »

Koers open op zondag

Vanaf maart is KOERS. Museum van de Wielersport ook open op zondag, steeds doorlopend van 10 tot 17 uur.

Lees meer »

Stadsarchief Roeselare lanceert nieuwe website

Voortaan kan je nu ook een deel van het archief digitaal doorzoeken.

Lees meer »