Eigen publicaties

Het archief speelt een belangrijke rol in het publiceren en openbaar maken van stukken en bronnen, die in veel gevallen niet altijd gemakkelijk raadpleegbaar zijn. Hieronder vind je een overzicht van onze publicaties die in de loop der tijden gepubliceerd werden.

Oud Rousselare - 150 jaar bedrijvigheid langs de vaart

De evolutie van de bedrijven rond het kanaal, allemaal gebundeld in 1 tijdschrift en downloadbaar!

Klik hier (pdf/48,5MB/2012)

Aneca, Siegfried

Oud Rousselare - Proost! Bier uit Roeselaarse brouwerijen

Altijd al willen weten hoe de brouwerijen ontstaan zijn en welke er destijds nog bestonden? Neem dan snel een kijkje in ons tijdschrift!

Klik hier (pdf/2,5MB/2012)

Aneca, Siegfried

De camera loopt

Het verhaal van 20 jaar filmarchief in Roeselare, en de verschillende filmclubs en cineasten in Roeselare is nu verzameld in het boek ‘De camera loopt”.

Aneca, Siegfried. De camera loopt. Een overzicht van de cinematografie in Roeselare naar aanleiding van 20 jaar werkgroep filmarchief stad Roeselare. Roeselare, 2009, 54 p.

Wonen op de Grote Markt

Dit geïllustreerd werk geeft de evolutie weer van wonen op de Grote Markt in Roeselare. Aan de hand van de geschiedenis van de gebouwen en de inwoners krijg je een beeld van de ontwikkeling van het epicentrum.

Aneca, Siegfried. Wonen op de Grote Markt. Roeselare, 2007, 112 p.

Roeselare, centrumstad in beweging

Dit werk geeft de evolutie weer van de stad Roeselare van 1955 tot 2005 vanuit de politiek-administratieve context van een stadsbestuur. De klemtoon ligt op het gevoerde beleid en in het bijzonder op economisch, cultureel en sociaal vlak.

Eeckhout, Tine. Roeselare, centrumstad in beweging. Vijftig jaar stedelijk beleid 1955-2005. Roeselare, 2006.

De stem van het verleden

Dit tweedelig werk biedt een overzicht van de gemeenteraadsverkiezingen van Roeselare, Rumbeke, Oekene en Beveren van 1830 tot 2006.

Aneca, Siegfried. De Stem van het verleden. Terugblik op de gemeenteraadsverkiezingen. 2 dln. Roeselare, 2008.

Archief onder de loep - Heksenproces

Dit werk is een uniek tijdsdocument. Het verhaalt het heksenproces van een Roeselaarse vrouw aan het einde van de 16de eeuw. De rijkelijk gedocumenteerde processtukken zijn getranscribeerd en belichten zo de diverse aspecten van hekserij en bijgeloof.

Vallaey, Willy. Een heksenproces, ‘Magdaleene Ledau, tooveresse, metten viere gherecht’, 1589-1596. In Archief onder de loep, nr. 1, Roeselare, 2008, 64 p.

Van Aardappelhoek- tot Zwingelaarsstraat

Deze geïllustreerde publicatie is een tweedelig werk. In deel 1 wordt de evolutie van de wegeninfrastructuur in Roeselare tijdens de 19de en 20ste eeuw geschetst. En in deel 2 worden meer dan 650 straatnamen in Roeselare verklaard.

Siegfried, Aneca. Van Aardappelhoek- tot Zwingelaarsstraat. 2 dln. Roeselare, 2006.

Roeselare 44-45, De bevrijding: Euforie en ontgoocheling

In dit boek blikt auteur Willy Vallaey terug op de bewogen septemberdagen van 1944.

Vallaey, Willy. Roeselare 1944-’45. De bevrijding, euforie en ontgoocheling. Roeselare, 2004.

 

Simonne Brugghe, Heldin door het lot

Dit boek brengt het verhaal van Simonne Brugghe.  speelde  wat er gebeurd was tijdens de bevrijding en welke rol Simonne Brugghe daarin speelde. In december 1944 door de Poolse bevrijders gedecoreerd voor haar rol tijdens de bevrijding.

Vallaey, Willy. Simonne Brugghe, heldin door het lot. Roeselare, 2004.

Verhalen rond geboorte huwelijk en overlijden

Verhalen rond geboorte huwelijk en overlijden neemt je mee naar het verleden en wat de gebruiken toen waren. Van doopsuiker tot bidprentjes kom je alles te weten in dit prachtige boek.

Willy Vallaey

 

Oud Rousselare - De 100 van Roeselare

Roeselare beschikt over énorm veel talent en in ons tijdschrift vindt u alvast een selectie van 100 talenten.

Klik hier (pdf/48,5MB/2012)

Aneca, Siegfried