Filmprogramma Wereldoorlog II

Terug naar overzichtTerug naar overzicht

Gedurende twee namiddagen wordt het verhaal van de oorlog en de bevrijding in Roeselare in beeld gebracht aan de hand van unieke beelden uit het stadsarchief. Deze beelden tonen onder andere gasaanval oefeningen door de Roeselaarse brugers, de aftocht van de Duitse soldaten, interviews met de familieleden van Simonne Brugghe en bijhorend commentaar van Emiel Ramoudt. Beide voorstellingen gaan door in de Gemeenteraadszaal van het stadhuis, Botermarkt 2, 8800 Roeselare. De toegang tot de voorstellingen is volledig gratis, echter inschrijven is wel verplicht. Inschrijven kan via het Vrijetijdspunt op het nummer +32 (0)51 26 24 00 of via vrijetijd@roeselare.be. Let wel op, de plaatsen zijn beperkt!

  • Dinsdag 10 september: 14u30-17u
  • Dinsdag 24 september: 14u30-17u

Daarnaast brengt Bart Verstockt op woensdag 18 september twee films met bijhorend commentaar. De eerste film (duur: 20 min.) gaat over de bevrijding van Roeselare waarbij Roeselaarse burgers aan het woord komen die de bevrijding meemaakten.

De tweede film ‘Vechten voor geen vaderland’ (duur: 60 min.), brengt het aangrijpende verhaal van de soldaten van het Poolse vrijwilligersleger, die meevochten met de geallieerden. Na de bevrijding kwam Polen in handen van Rusland. Ontgoocheld, verraden en verbitterd zwierven deze soldaten uit over de hele wereld. Deze film brengt het verhaal van Poolse veteranen, die voor vrijwillig ballingschap in Vlaanderen kozen.

Beide films worden zowel in de namiddag als ’s avonds vertoond.

Praktische info:

  • Locatie: De Spil, Hippoliet Spilleboutdreef 1, zaal Komedie
  • Gratis toegang
  • Tickets reserveren kan via De Spil, contacteer +32 (0)51 265 700